För den som är nyfiken på hur årets Nobelpris i litteratur togs emot i utlandet finns här några länkar. Detta är självfallet bara ett axplock, men ger ändå vissa inblickar. Årets reaktioner i den spanskspråkiga världen står givetvis i en klass för sig. Man kan ana genomslaget av det faktum att Vargas Llosa gratulerats till sitt pris av så skilda instanser som Perus president, Spaniens kung, popsångaren Ricky Martin samt fotbollslaget Real Madrid. Och Colegio Leoncio Prado, som kände sig så skandaliserad av Vargas Llosas debutroman ”Staden och hundarna” att man brände tusen exemplar av boken offentligt har nu utlovat en hedersutmärkelse till den före detta eleven.

Politiska kontroverser har det ej varit svårt att finna. Priset utlöste bland annat ett mindre gräl mellan Perus president Alan García och Bolivias dito Evo Morales. Morales har sagt att årets Nobelpris i litteratur samt Nobels fredspris (som vi vet gick till den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo) var “misstänkta”, då båda dessa pristagare försvarar “imperiet”; och Morales menade att han därför själv aldrig skulle få priset. García gick i polemik, beskyllde Morales för att bara vara avundsjuk, och att varken Svenska Akademien eller den norska Nobelpriskommitten delar världsåskådning med USA:s utrikesdepartement, etc.

Det var ett stycke kuriosa. Längre, informativa texter står att finna exempelvis i El País i Uruguay, där också denna artikel står att läsa. Sedan har vi givetvis La República i Peru samt den mexikanska Informador.com. El País i Spanien har publicerat mycket (Vargas Llosa skriver för övrigt krönikor i den tidningen), och har också denna miniatyrportal med anledning av priset. Alltid läsvärda är Le Figaro samt Frankfurter Allgemeine, där även denna artikel går att finna. För de engelskspråkiga finns bland annat The Independent och Washington Post. The Literary Salon har också en informativ länksamling.

Sedan går det ju alltid att googla.