Ikväll beslöt Akademien att invälja en ny ledamot på stol nummer 7. Hennes namn är Sara Danius, och hon är professor i estetik vid Södertörns högskola. (På denna stol har tidigare suttit bland annat Selma Lagerlöf och Hjalmar Gullberg.)
Danius torde inte vara helt okänd för den läsande allmänheten, särskilt inte för dem som prenumererar på Dagens Nyheter, där hon länge varit verksam som frilansande skribent. Hon har forskat kring några av den moderna litteraturhistoriens stora namn, som Proust, Joyce, Flaubert och Mann; greppet har dock inte varit det traditionella, utan hon har ofta rört sig i gränslandet mellan litteraturvetenskap, estetik och teknikhistoria.
Den som vill bekanta sig med vad hon skriver om – och hur – kan med fördel läsa hennes förord till Anders Bodegårds nyöversättning av Flauberts ”Madame Bovary”. Eller varför inte den här artikeln om modet i litteraturen.
Akademiens valspråk är som bekant ”Snille och smak”. Snille kan sägas stå för en persons förmåga att inom sitt fack frambringa något eget, något gediget, bestående och originellt, smak för förmågan att bedöma vad andra skapat, och Sara Danius innehar båda dessa egenskaper i rikligt mått.
Hon kommer att göra sitt formella inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december. Då kommer hon enligt traditionen tala över sin företrädare på stolen, som var Knut Ahnlund.
08 mars 2013 at 12:14 e m
[…] Ny ledamot invald […]
08 mars 2013 at 12:25 e m
Stort grattis till Akademien som får tillgång till Sara Danius sensibilitet! Och grattis till forskarna vid Södertörns högskola som får bekräftat att i förorten finns ett kraftcentrum för kulturvetenskaperna i Sverige!
08 mars 2013 at 9:23 e m
Akademiens ständige sekreterare offentliggör tydligen valet samma kväll som det har skett. Har ni hunnit anhålla om audiens hos Konungen för att få valet godkänt?
09 mars 2013 at 9:06 f m
Jodå, den nya ledamoten var godkänd av HMK när beslutet tillkännagavs. Självfallet följer vi våra stadgar. Godkännandet inhämtades av ständige sekreteraren per telefon, vilket brukar vara det gängse förfarandet.
09 mars 2013 at 9:26 e m
Hur gör akademien om HMK sätter sig på tvären?
09 mars 2013 at 11:07 e m
Då blir det inget inval av just den personen. Dock har något sådant inte skett på den här sidan av Oscar II, och även då räknades det som en exceptionell händelse.
09 mars 2013 at 11:19 e m
Nehej, ingen plan B med palatskupp och sånt. Det var tråkigt att höra.
10 mars 2013 at 10:17 f m
Nej, på den punkten måste Akademien nog göra dig besviken.
11 mars 2013 at 11:46 f m
Hej! Tack för en mycket intressant blogg. Jag vet att du tidigare skrivit att akademin, vid tillsättandet av nya ledamöter, oftast söker kompetens som akademin anser sig sakna då ni vill vara en arbetande akademi.
Hur motiverar ni valet av Sara Danius (som är ett alldeles ypperligt bra val) just när det kommer till den punkten eller är det något som akademin vill hålla inom sig själva?
/Karl
11 mars 2013 at 11:56 f m
Akademien motiverar aldrig sina inval, lika litet som vi aldrig motiverar våra priser eller stipendier. (Med ett undantag: Nobelpriset.)
11 mars 2013 at 11:48 f m
Kan man få någon kort beskrivning av hur processen ser ut när nya namn diskuteras? Diskuterar man bara meriter och verk, och bestämmer sig, eller sker någon form av ”intervju” med de tänkta ledamöterna?
15 mars 2013 at 12:21 e m
Är det så att akademin måste fatta konsensus beslut eller räcker enkel majoritet?
15 mars 2013 at 1:41 e m
För att en kandidat ska kunna inväljas måste den personen få mer än hälften av de avgivna rösterna.
16 mars 2013 at 4:48 e m
Det skulle vara intressant att få ta del av några exempel på kandidater som inte föll Oscar II eller hans föregångare i smaken men detta kanske fortfarande betraktas som konfidentiell information. Eller…? För övrigt vill jag uttrycka min stora uppskattning av beslutet att ta in Sara Danius i Akademien. Hon kan nog bli en utmärkt sekreterare den dagen då du önskar träda tillbaka.
21 mars 2013 at 11:21 e m
Nej, det är nog inte vidare hemligt. Jag känner faktiskt bara till ett exempel, och det var alltså när Oscar II ej godkände Akademiens inval av den berömde litteraturhistorikern Henrik Schück. Monarken var dock övertalad till att säga nej (manipulerad enligt vissa) av dåvarande ständige sekreteraren, den konspiratoriskt lagde Carl David af Wirsén, som av olika skäl ville blockera invalet och som på detta fula vis kunde gå bakom ryggen på majoriteten. När sedan Wirsén dog blev dock Schück snabbt invald.
19 mars 2013 at 3:19 e m
Åh bara en fråga till. Även om Sara inte gör sitt formella inträde förens 20 december, kommer hon vara en del av akademins verksamhet fram tills dess?
21 mars 2013 at 11:15 e m
Enkelt och rakt svar: nej, ledamot är hon inte förrän efter det att hon gjort sitt inträde den 20 december.
13 juni 2013 at 11:55 e m
[…] längs den så kallade ungdomsligan ”The Bling Ring” kroppar tänker jag på den relativt nyinvalda ledamoten i Svenska akademien – Sara Danius, som nyligen släppte sin nya bok ”Den blå tvålen”, som mycket sakkunnigt och […]