Jag har fått en fråga i ett mejl:

Hej!
Jag tycker att det är konstigt att det inte finns något ord för djur som lägger ägg. Jag tycker att det borde heta äggdjur, eftersom det heter däggdjur för djur som inte lägger ägg. Varför är det så, har man inte kommit på det???
MVH Erik **** 11år
Knivsta

Och så här svarade jag:

Hej Erik!
Det är ett roligt ord du har kommit på. (Jag kan berätta för dig att en av mina flickor också pratar om däggdjur och äggdjur. Var hon har fått det ifrån vet jag inte.) Och visst kan du använda det. Varför det inte finns något ord för alla djur som lägger ägg vet jag faktiskt inte. Kan det bero på att det handlar om väldigt många olika sorters varelser, egentligen alla de som inte är däggdjur? Fiskar och fåglar och dinosaurier och spindlar och humlor skulle alla kunna kallas äggdjur.
                    Men jag antar att i din fråga också finns en undran varför ordet ”äggdjur” inte finns i Svenska Akademiens ordlista. Vi får ofta förslag om nya, fiffiga ord från människor, och många är, precis som ditt, rätt bra.
                    De som avgör om ett ord ska få plats i vår ordlista är dock i första hand inte vi som sitter i Akademien, utan en grupp med språkforskare som finns vid Göteborgs universitet, som vi samarbetar med. Och de gör det utifrån stora undersökningar om vilka ord som verkligen används här i landet. I ordlistan hamnar alltså bara ord som brukas av många människor. Vilket betyder att de som ytterst bestämmer vilka ord som ska hamna i ordlistan faktiskt är alla som använder det svenska språket. Om ett ord blir nog populärt så kommer det att hamna i ordlistan. (Och om vi alla slutar att använda ett ord så kommer det så småningom att försvinna ur ordlistan. Dock inte för gott. Om nog många börjar använda det igen, så kommer det tillbaka i ordlistan!)
                    Vilket betyder att när nog många pratar om ”äggdjur”, så kommer det ordet till slut att hamna i Svenska Akademiens ordlista. Svårare än så är det inte.
Vänlig hälsning
/Peter Englund