Jag har fått en fråga i ett mejl:
Hej!
Jag tycker att det är konstigt att det inte finns något ord för djur som lägger ägg. Jag tycker att det borde heta äggdjur, eftersom det heter däggdjur för djur som inte lägger ägg. Varför är det så, har man inte kommit på det???
MVH Erik **** 11år
Knivsta
Och så här svarade jag:
Hej Erik!Det är ett roligt ord du har kommit på. (Jag kan berätta för dig att en av mina flickor också pratar om däggdjur och äggdjur. Var hon har fått det ifrån vet jag inte.) Och visst kan du använda det. Varför det inte finns något ord för alla djur som lägger ägg vet jag faktiskt inte. Kan det bero på att det handlar om väldigt många olika sorters varelser, egentligen alla de som inte är däggdjur? Fiskar och fåglar och dinosaurier och spindlar och humlor skulle alla kunna kallas äggdjur.Men jag antar att i din fråga också finns en undran varför ordet ”äggdjur” inte finns i Svenska Akademiens ordlista. Vi får ofta förslag om nya, fiffiga ord från människor, och många är, precis som ditt, rätt bra.De som avgör om ett ord ska få plats i vår ordlista är dock i första hand inte vi som sitter i Akademien, utan en grupp med språkforskare som finns vid Göteborgs universitet, som vi samarbetar med. Och de gör det utifrån stora undersökningar om vilka ord som verkligen används här i landet. I ordlistan hamnar alltså bara ord som brukas av många människor. Vilket betyder att de som ytterst bestämmer vilka ord som ska hamna i ordlistan faktiskt är alla som använder det svenska språket. Om ett ord blir nog populärt så kommer det att hamna i ordlistan. (Och om vi alla slutar att använda ett ord så kommer det så småningom att försvinna ur ordlistan. Dock inte för gott. Om nog många börjar använda det igen, så kommer det tillbaka i ordlistan!)Vilket betyder att när nog många pratar om ”äggdjur”, så kommer det ordet till slut att hamna i Svenska Akademiens ordlista. Svårare än så är det inte.Vänlig hälsning/Peter Englund
23 januari 2013 at 3:09 e m
[…] Sekreterare Peter Englunds blogg, det är trevligt och jag kan rekommendera det. Idag kom det ett inlägg om ett mejl från en 11-åring som undrar varför ordet "ägg…, alltså motsatsen till "däggdjur" . Peter Englund svara vänligt på […]
28 januari 2013 at 5:05 e m
Även min son kom hem en dag och talade om däggdjur och äggdjur. Jag misstänker att ordet används i någon lärobok, men jag vet inte, jag får kolla.
01 februari 2013 at 12:09 e m
En komplicerande faktor är att det faktiskt finns äggläggande däggdjur, t.ex. näbbdjuret, så kategorierna är inte disjunkta. En lärobok borde inte presentera så förenklade fakta.
03 februari 2013 at 6:08 e m
finns även djur som föder levande ungar utan att dia dem senare vilket gör att de inte hamnar i någon av kategorierna
08 februari 2013 at 12:13 e m
B.A.: I egenskap av blivande lärare kan jag intyga att regeln snarare än undantaget är att läroböcker förmedlar förenklade fakta. T.ex. har de en tendens att beskriva hur det andra världskriget i Asien började 1941 i och med anfallet på Pearl Harbor – Kina nämns sällan eller aldrig.
12 februari 2013 at 6:55 e m
jag tycker väl äggdjur är ok – men de är ju fågel eller kräldjur, så behövs det. Ett ord jag verkligen saknar i svenskan är härverk. Det varierar ödeläggelse och förödelse. Det har en upphovsman, ansvarig och skyldig. Ordet behövs.
05 mars 2013 at 4:27 e m
Ett förslag till er i Akademien och språkforskarna i Göteborg – samla och publicera beskrivningar på fenomen som saknar ord för att uppmuntra nyskapande svenska. Just nu är det ”lösningar” i form av nya ord som kommer fram. Ett exempel – en generell benämning på personen som avstår alkohol på fest då hen ska köra bil efter festen. USA importerade tanken och skapade begreppet ”designated driver” (med anknytning till baseboll) för att lansera och marknadsföra fenomenet.
05 mars 2013 at 5:12 e m
En mycket bra idé. Skall undersöka saken.
(Apropå ”Designated driver”: hemma i Norrbotten på 70-talet sade man fyllechaffis.)