En ej obetydlig del av Akademiens energi och resurser går till våra olika språkprojekt, framför allt då ordlistan (SAOL) och den historiska ordboken (SAOB). Vi arbetar också på att göra resultatet av all denna möda mer lättillgängligt för brukare av olika slag. Ett led i detta var när vi förra året lät framställa en app-version av SAOL, och som nu återfinns i över 400 000 mobiler.
Nu har ännu ett steg tagits.
Tidigare kunde man köpa en digital version av den senaste upplagan av SAOL på CD-skiva, för bruk i sin dator. Från och med nu finns den gratis nedladdningsbar för Windowssystem. För mer information klicka här!
Mer kommer, lita på det.
18 december 2012 at 11:01 f m
Ta steget in det tjugoförsta århundradet och släpp SAOL fritt under en Creative Commons licens!
18 december 2012 at 11:08 f m
Mycket glädjande. Synd dock att ni fallit på tekniken och inte utvecklat programmet i ett generellt språk, det vill säga i Java. Med Java hade det varit tillgängligt på alla plattformar samtidigt och dessutom besparat er möda och kostnader med att hålla flera versioner uppdaterade.
19 december 2012 at 9:41 e m
SAOL PLus nedladdningsbar version är absolut inget nyutvecklat. CD:n släpptes september 2007. SAOL apparna som släpptes förra året baserades på denna produkt.
I och med apparnas tillkomst så har intresset för CD utgåvan minskat.
Istället för att lägga ner produkten helt har Akademien valt att packa om den från CD till nedladdningsbar version utan produktnyckel och med ändrade licensregler. Den utvecklades för PC plattformen och den teknik som användes då. Akademien hoppas dock att den fortfarande kan vara till nytta för skolor och andra intresserade.
Läs själv på http://www.svenskaakademien.se/saolplus och i de äldre undersidorna om SAOL Plus.
Men som Peter påpekar kommer det mera…
18 december 2012 at 2:15 e m
Ni har gjort ett bra jobb. Om ni lägger ordlistan under BSD-licens kommer ni nog snart inte behöva utveckla appar längre.
18 december 2012 at 5:09 e m
Initialt tänker jag att det känns väldigt 90-tal att ladda ned ordlistan när den finns både på internet och i mobilen, men ser att det finns ytterligare funktioner i desktopprogrammet. Tycker dock att ni bör göra dessa tillgängliga på internet i stället.
18 december 2012 at 5:17 e m
En ordentligt uppdaterad internetversion är en av de saker som vi planerar.
18 december 2012 at 6:07 e m
För instängt, för dåligt, för sent! Jag kan vid det här laget inte tro annat än att det är systematiska tankefel eller ren girighet som gör att ni inte släpper ordlistan under en fri licens.
Med en fri licens kommer säkerligen bättre programvara snabbt att skapas för olika operativsystem och plattformar.
Befria ordlistan!
18 december 2012 at 8:51 e m
Om man får önska så skulle jag uppskatta ett json-api som vi utvecklare jag inkorporera i appar/webbsidor/program etc.
19 december 2012 at 9:45 e m
Vi noterar ert önskemål. Hör gärna av dig igen till Akademien med detta önskemål.
Skriv gärna till appar@svenskaakademien.se
18 december 2012 at 9:53 e m
Bra att detta görs, men synd att det enbart finns att ladda ner i form av en .exe-fil. Som Linux-användare skulle jag gärna vilja ha tillgång till programmet som en .deb-fil – eller varför inte, som Thommy M Malmström skriver ovan, utveckla det i ett platformoberoende språk, så att alla kan ha glädje av det ? Men, som sagt, ett glädjande första steg !…
Henri
18 december 2012 at 11:24 e m
SAOL borde ha gjorts allmänt tillgänglig för många år sedan. Såvitt jag förstått sammanställs ordlistan av Göteborgs universitet – till stor del med statliga dvs allmänna medel. Jag väntar sedan åratal efter en ordbok, inte en lista på ord med bristfälliga och godtyckliga ordförklaringar, i pappersformat för, säg 49.50kr, som t ex våra ”nya svenskar” har användning för. Det är snarast närmast genant att det inte finns en sådan. Vilket fantastiskt uppdrag det vore för SVENSKA akademin att tillhandahålla en ordbok med vettiga förklaringar för alla och envar – fritt tillgänglig även för datorapplikationer! Jag sneglar givetvis på de ordböcker och annat som både brittiska Oxford’s och amerikanska Webster’s utger. För bara några extra slantar kan man via dem till och med få ordböcker i pappersformat eller på webben som innehåller etymologiska förklaringar! SAOB ”sucks”, trots 50 års (?) arbete – den är väl inte ens färdig! Och användargränssnittet på webben för SAOB? Fortfarande 40-tal… Jag har som medlem i en annan nobelprisutdelande grupp lyssnat på Svenska Akademins presentationer av Nobelpristagare i Konserthuset i ca 20 år. Ni aderton i Svenska Akademin, ni kan *mycket* bättre än vad ni hittills åstadkommit i form av ordböcker. Ta ert ansvar för det svenska språket!
”Rolf”
19 december 2012 at 10:06 f m
Hej Rolf!
1. Svenska Akademien har gett ut sin ordlista sedan 1874 och det är fortfarande vi som ansvarar och betalar för den, även om de som utför huvuddelen av det praktiska arbetet finns vid Göteborgs universitet. Det är alltså INTE ett statligt finansierat projekt.
2. Den där ordboken du efterlyser och vars avsaknad du finner så genant finns faktiskt redan, och heter, föga förvånande, ”Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien”. Det är ett verk i två band där hittar du ordförklaringar, etymologier, förslag på lämpligt och olämpligt bruk, etc, etc. Din väntan är alltså över, och har varit det sedan 2009.
3. ”Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien” ska dock inte förväxlas med SAOB, som alltså är en historisk ordbok, där i princip alla svenska ord som varit i bruk ska finnas med – oavsett om vi talar om 1500-tal eller 2000-tal. Jag håller verkligen med om att webbversionen av SAOB behöver förbättras och det arbetet pågår faktiskt för fullt just nu.
19 december 2012 at 9:27 f m
En PDF för läsplattor kanske? Hade jag haft SAOL i min Kindle hade jag känt mig stolt och priviligerad över att vara Svensk!
19 december 2012 at 9:49 e m
Tror det kommer också men då inte bara som pdf… tanken har vi haft länge men vissa saker måste göras i en bestämd ordning…
19 december 2012 at 11:56 f m
Det fungerar att installera på Linux i Wine, Linux Kubuntu 12,04 är det jag provade med, har nyss gjort det. Vore naturligtvis bättre om det gick att installera ”native” i Linux. Och direkt hittade jag ett ord i mitt huvud som jag inte hittade i SAOL. Nämligen ”knusa” som betyder att ha sönder något. Möjligen ett dialektalt ord, kanske därför jag inte fann det.
Roland
19 december 2012 at 12:43 e m
Visst går det att köra .exe-filer i Wine på Linux, men poängen är ju att Svenska Akademien inte ska ska släppa sina alstrar på ett sätt som gynnar en särskild deltagare på marknaden, utan på ett leverantörneutralt sätt som möjliggör att alla kan utnyttja dem. Hur som helst är det utmärkt att SAOL nu släpps fritt på nätet – och att en ny volym av SAOB nu kommit ut och är tillgänglig på webbplatsen, even om man kan hålla med att webbversionen behöver förbättras. Men en hel del har faktiskt gjorts, till ex är det nu möjligt att kopiera och skicka en länk till en specifik post i ordboken, något som för inte så länge sedan var helt omöjligt. Fortsätt på den inslagna banan, Akademien !
Henri
19 december 2012 at 11:59 f m
Utmärkt initiativ. Hoppas den även kommer för fler operativsystem.
Har själv stor glädje och nytta av SAOL-appen i telefonen och läsplattan, så även mina barn.
19 december 2012 at 9:52 e m
SAOL Plus CD utvecklades endast för PC plattformen 2007. Inga planer finns att släppa den i annan version. Men det kommer finnas onlineversioner som kommer fungera på det mesta…är det tänkt.
19 december 2012 at 12:07 e m
Äntligen! Jag brukar köpa boken varje år till den som klagar på att jag är omöjlig att besegra i Alfapet. Nu kan jag skicka länken istället – gratis! Tack, Svenska Akademien! Jag önskar Er en riktigt God Jul och ett Nytt spännande år.
20 december 2012 at 3:48 e m
Jättebra tycker jag, särskilt med de nya sökmöjligheterna. Men installationsprogrammet verkar inte fungera, det hänger sig mot slutet. Har laddat ner igen, och försökt köra flera gånger. Har 64-bitars-Windows. Vem kan man kontakta ang. tekniska problem?
22 februari 2013 at 4:56 e m
Har du testat att köra i kompabilitetsläge? (i xp: högerklicka, välj egenskaper, flik kompabilitet) garanterar inte att det funkar men kan vara värt ett försök om du inte redan gjort det.
26 december 2012 at 10:21 e m
Hoppas du lämnar ditt uppdrag som ständig inom en ganska snar framtid. Så att du kan återuppta din gamla blogg. Du skriver ju så fruktansvärt träffande, både stilistiskt och till innehåll. Så fort meningarnar inte vill sig i c-uppsatsarbetet läser jag något av dina gamla inlägg – jag upptäckte bloggen nyligen – och fylls av livs- och skrivlust. Den borde k-märkas, eller något, jag vet inte vad. Eller skriv en tankebok av något slag. Gör något. Och sluta vara ständig.
08 januari 2013 at 1:56 f m
Det vore fantastiskt om det också blev möjligt att ladda ner detta i ett öppet format, med någon licens som tillåter icke-kommersiell användning. Det går att få ut från Windows-programmet med lite pillande, men det kan ju då bara användas för eget bruk vilket gör att endast vi som är både ord- och tekniknördar har någon nytta av det. Jag är säker på att om Akademin släppte listan fritt på det viset skulle det leda till en uppsjö av populära appar för lek och utbildning.
09 januari 2013 at 9:33 f m
Det du efterlyser, alltså få tillgång till ordlistan ”med någon licens som tillåter icke-kommersiell användning” är faktiskt möjligt idag. Vi utfärdar sådana licenser, efter prövning, mest hela tiden. Det är bara att höra av sig!
30 januari 2013 at 2:22 e m
[…] SAOL nedladdningsbar – blogginlägg av Peter Englund, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. I kommentarerna skrivs det om en kommande webbversion. […]