Förra torsdagen fastställde Akademien det som brukar kallas den långa listan. Nomineringarna till årets Nobelpris är i och med detta slutförda. Någonstans i denna lista finns årets Nobelpristagare. Det handlar om 210 namn, varav 46 nämns för första gången. Antalet förslagsställare är 288.
En nyhet är att vi till denna omgång faktiskt femdubblat antalet utskick till universitet i USA. Visserligen har utfallet av detta, i termer av giltiga förslag, inte varit fullt så gott som vi kanske hoppats. Men vi ger oss inte, utan kommer även fortsättningsvis skicka runt 100 nomineringsinbjudningar till det stora landet i väster.
Jag noterar för övrigt att i år har ovanligt många gamla Nobelpristagare utnyttjat sin rätt och själva nämnt kandidater.
14 februari 2012 at 5:21 e m
SÅ MYCKET jag lär mig!
med vänlig hälsning
BM K
14 februari 2012 at 7:07 e m
Undrar hur många av de 210 föreslagna som de enskilda ledamöterna behöver läsa.
14 februari 2012 at 8:35 e m
Inte alla, det kan jag lova.
Kan lägga till en intressant komplikation. De här 210 namnen är alla korrekta nomineringar, det vill säga utförda av personer som har rätt att nämna kandidater till Nobelpriset.
Bland de ej godkända nomineringarna hör dels sådana som kan betecknas som rena stollerier, folk som insisterar på att själva få det etc, dels sådant som kommer från folk som ej har formell behörighet, exv litteraturvetare som bara är docenter. Men medan okynnesnomineringarna bara läggs undan utan annan åtgärd än ett snett leende, så tar vi faktiskt till vara en del av de på formella grunder underkända nomineringarna, nämligen de som är goda, välunderbyggda och intressanta. De kommer inte in på några listor, men vi tittar på dem med nyfikenhet.
21 februari 2012 at 6:53 e m
Intressanta, men på ”formella grunder underkända” nomineringar, som tas ”faktiskt till vara”.
Hur? Läggs de åt sidan, tills någon med nomineringsbehörighet skickar en formell godkännbar nominering? Har detta redan inträffat?
Nomineringsbehörighet, okynnesnomineringarna … långa ord! Undrar vilket är det längsta i SAOB?
14 februari 2012 at 9:17 e m
Inom vilka ramar ska man skriva för att vara värdig en nominering? Jag menar om författaren har påverkat världen/litteraturen genom sina ord, bör väl även författare av exempelvis facklitteratur ha en chans?
14 februari 2012 at 11:05 e m
Enkelt svar: ja. Fackförfattare har givits priset, tänk på Winston Churchill och Mommsen.
19 februari 2012 at 6:05 e m
Hej Peter!
En liten följdfråga: många påstår att Churchills litteratur inte var värd ett nobelpris utan att han fick det av politiska skäl. Vad tycker du? Har du läst mycket av Churchill verk? Själv har jag inte läst honom.
Mvh!
/Klas
16 februari 2012 at 11:05 f m
Hur väljer ni ut vilka som får utskick?
21 februari 2012 at 9:21 e m
Långa listan var ett passande namn. Vilket hästjobb att sedan välja ut vinnaren!
01 mars 2012 at 3:53 e m
Nyfiken fråga, apropå stora länder: hur många nomineringserbjudanden går till Kina, på ett ungefär?
//JJ
02 mars 2012 at 5:12 f m
Jag måste fråga en sak. Av alla de pris ni ger ut, årligen, hur många av de är du själv med och bestämmer?
07 mars 2012 at 2:56 e m
Akademiens ledamöter är inblandade i samtliga, förutom svensklärarpriset, bibliotekariepriset och teaterpriset, där vi i samtliga fall beslutar efter förslag från en nämnd av externa experter, en nämnd där en ledamot sitter som ordförande.