Vi har fått frågor om vår SAOL-app även kommer att finnas tillgängliga för de andra mobilsystemen. Svaret är ja. Arbetet har nu inletts på att ta fram appar för Symbian och Windows Phone 7. De kommer i funktion och innehåll vara identiska med de appar som nu finns tillgängliga för Iphone och Android. (Kan nämna att de apparna i dagsläget laddats ned strax över 230 000 gånger. Så vi är synnerligen nöjda här.)
Apparna för Symbian och Windows Phone 7 kommer att vara klara senare i vår. Jag återkommer med mer precisa besked när sådana finns att ge.
23 januari 2012 at 1:49 e m
Tog just hem till android/ipad. Funkar bra, men iphoneversionen skulle behöva ipadanpassas.
26 januari 2012 at 10:42 f m
Jag är en både mycket nöjd och tacksam användare av Android-versionen. Hurra för SAOL-appen!
27 januari 2012 at 9:51 e m
Mycket nöjd med den appen!
29 januari 2012 at 12:37 f m
Hittils allt mycket tillfredställande utom stavningen av 80-tal.
Denna version upprepas 2 ggr: åttital
medan varianten åttiotal lyser med sin frånvaro utom i kommentaren.
Sväng ditt trollspö, sekreterare! ; )
Ann Rydberg (iPhoneversion)
30 januari 2012 at 4:05 e m
Jag har antagligen missat resonemanget någon gång tidigare, men efter att ha laddat hem SAOL för iphone och inte hittat vissa ord, börjar jag undra hur komplett appen är? Ordet purifiera t ex, fanns inte med, och inledningsvis började jag tvivla på detta ords existens i det svenska språket (sådan tyngd har SAOL hos undertecknad :-). Men, bliss, jag hittade ordet på SAOB på nätet efter en snabb googling. Vad är den springande skillnaden mellan dessa båda – ordlista eller ordbok? Beats me.
30 januari 2012 at 5:49 e m
ps. Nu googlade jag skillnaden mellan SAOL och SAOB och förstår att den senare listar alla ord som historiskt har förekommit i språket, medan SAOL listar ”dagens svenska”. Ska jag tolka det som att alla ord, ”purifieras” och andra, som SAOL-appen inte hittar vid en sökning helt enkelt betraktas av akademien som att de utgått ur vårt språk?
Vilket föranleder en följdfråga: hur ofta rensas ord ut, och finns det ett särskilt kriterium för detta öde?
30 januari 2012 at 7:42 e m
Det kan finnas två förklaringar för denna avsaknad: att ordet antingen lyfts ut eller kanske aldrig funnits med i SAOL. SAOB är den historiska ordboken där i princip ALLA ord som använts två gånger ska finnas med. SAOL däremot avspeglar det aktuella språkbruket, vilket – enkelt uttryckt – betyder att ord som används mycket litet sorteras bort, samtidigt som nya ord som vunnit fäste kommer in. Vilket är viktigt att tänka på t.ex. vad gäller olika nykonstruerade ord: det är inte så att ett ord kommer med bara för att vi tycker att det verkar fiffigt eller behjärtansvärt. Vad som inkluderas eller ej avgörs enbart av bruket.
Det du kallar utrensningen utförs var gång som en ny upplaga av SAOL sätts samman, vilket sker ungefär en gång per decennium. Men märk väl att det betyder inte att ett ord på något vis blir ogiltigt! Man kan självfallet fortsätta att bruka det. Och om nog många börjar ta till ett ord som exempelvis ”långgrogg” kommer det att återvända i nästa upplaga av SAOL.
Det svenska språket är en levande materia, och det lever genom oss alla, brukarna.
30 januari 2012 at 8:16 e m
Något som även gäller språkkunskap i stort. Det finns många uppfattningar gällande ”korrekt” språk som baseras på någon slags skolsvenska från 50-talet, när själva karaktären av ett språk snarare är föränderlig än statisk. Lingvistik t ex handlar ju om det språk som talas, snarare än om hur det borde talas. Vilket inte alla verkar förstå.
30 januari 2012 at 11:25 e m
Ordet långgrogg är ett mycket vackert ord som väcker många associationer och minnen. I min bekantskapskrets används det fortfarande tämligen frekvent. Men så är de flesta av oss till åren komna och vi har delvis lyckats stått emot nutidens öl-och-vinpimplande. Jag har emellertid förståelse för att ordet är borttaget.
Jag tycker att ”utrensning” och ”intagning” av nya ord i SAOL sköts på ett alldeles utmärkt sätt. Appen är fantastiskt! Jag använder den dagligen och jag har inte hittat några nämnvärda svagheter. Möjligen kan man bli lite förtretad när man spelar Wordfeud och konstaterar att SAOL upptar diverse konstiga interjektioner, Men denna anmärkning rör väl egentligen inte SAOL utan är snarare ett uttryck för min irritation över att mina motståndare på slutet lyckas lägga ord som je, uh, bu, mu, bä, ah och åh. Men när jag vill lägga oh så blir det nobben :-).
/CH