Som utlovat följer här mer information om vår kommande SAOL-app. Den bygger alltså på den allra senaste versionen av SAOL, nummer 13, närmare bestämt den version som kallas SAOL Plus. Appen, som kommer att finnas tillgänglig både för Iphone och Android, har följande grundfunktioner:

  • Sökning på ord – givetvis.
  • Felstavningshjälp – för att komma runt paradoxen att man helst bör veta hur ett ord stavas för att kunna ta reda på hur det stavas. Skriv till exempel ”sjornalist” så får du bland annat upp förslaget ”journalist”. En synnerligen användbar funktion.
  • Korsordshjälp – skriv akt***a**** så hittar appen ord som ”akterkajuta” och ”aktiehandel”. Detta är en funktion som kan utsätta nyttjare av Alfapet, Scrabble och liknande ordspel för vissa frestelser.
  • Historia och bokmärke – appen kommer ihåg vad du sökt på tills dess att du väljer att radera den informationen. På samma vis kan du koppla ett bokmärke till ett visst ord. (Vilket jag själv tänker använda för bland annat ordet ”galopp”, som jag alltid tvekar över.)
  • Information – enkla texter där man kan hitta upplysningar om Svenska Akademien, exempel på ord som gallrats ut från SAOL 13 och exempel på ord som kommit till, med mera.

Det kan nämnas att allt material lagras i ens mobil, så den kräver inte uppkoppling mot någon särskild server för att fungera. Arbetet går enligt plan, och om inget oförutsett inträffar kommer vi att kunna släppa appen under den bortre halvan av november.

En annan sak: den kommer att vara gratis.