Läser till min förvåning i Svenska Dagbladet att ”Akademien nobbade ordspelet Wordfeud”. Det är inte sant. Jag är själv en hängiven spelare av Alfapet (fråga min fru), och Akademien har flera gånger ställt sig bejakande till förfrågningar om att få använda vår ordlista i liknande sammanhang.
Sanningen är att IGÅR blev en medarbetare på universitetet i Göteborg uppringd av en person som för Wordfeuds räkning ställde frågor om hur de skulle bära sig åt för att kunna använda SAOL i sitt program. Och denna person blev helt enligt regelboken hänvisad vidare. Mer dramatiskt än så är det alltså inte. Och alls ingen nobb.
Här i Stockholm har vi ännu inte sett någon förfrågan, men jag kan garantera att när den väl dyker upp så vi kommer att se mycket välvilligt på den. Inte heller behöver det bli vidare krångligt. Vi har enkla standardavtal redo. Allt till lekens och rättstavningens fromma.
20 september 2011 at 2:04 e m
Peter, vad har du för användarnamn på Wordfeud? 😉
20 september 2011 at 2:28 e m
Äntligen!
20 september 2011 at 3:23 e m
Åh så skönt att höra! Jag själv är nybliven Wordfeud-knarkare och mår understundom illa av den usla ordbok som används. Många kära ord, vars överlevnad jag vill bidra till, finns inte enligt den.
Tack för detta klargörande, nu håller vi tummarna för en snar appuppdatering.
20 september 2011 at 4:05 e m
Hoppas de hör av sig snart. I nuläget tillåter den ännu ej identifierade ordlistan i Wordfeud exempelvis genitiv. Följaktligen uppstår ibland ”ändelsekrig”, där kontrahenterna kan böja ett ord i motsvarande en evighet och få poäng för det, till skillnad från i Alfapet.
20 september 2011 at 4:34 e m
[…] till lekens och rättstavningens fromma.Hela inlägget från Peter Englund går att läsa här här.Inga kommentarer Av Sebastian — 20 september, 2011 vid 16:33 | Spel | wordfeud « […]
20 september 2011 at 4:40 e m
Ändelsekrig må vara hänt, att reglerna skiljer sig från Alfapet är väl inte hela världen. Men att ord som ”gnejs” inte går att lägga är ju…skandal!
20 september 2011 at 4:56 e m
Bravo! Jag reagerade också på rubriken och tänkte: detta kan inte stämma, här ligger en provokation begraven.
20 september 2011 at 4:57 e m
Skulle man inte kunna tänka sig att en digital ”rådataversion” av SAOL var fri att använda för alla och envar? Tänk om den kunde brukas i ordspel och annan programvara av kreativa människor. Borde inte det kunna leda till ett ökat intresse för svenska språket och på sikt bidra till dess förfining och uttrycksfullhet?
20 september 2011 at 5:09 e m
Det är en intressant idé. Jag ska undersöka saken.
20 september 2011 at 7:07 e m
Peter, jag kommer gärna förbi och berättar om fördelarna med öppna data och hur man resonerat på annat håll om ni är intresserade. Du har min e-postadress.
20 september 2011 at 7:27 e m
Det skulle under lätta för mig som är en aning ordblind om det fanns fritt tillgängligt. Även om det bara är ren rådata.
20 september 2011 at 7:55 e m
Fantastiskt!
24 september 2011 at 9:09 e m
Den här frågan har ju kommit upp gång på gång i snart tio år nu! Vad är det som behöver undersökas egentligen? Min misstanke är att SA tänker snävt och vill dra in stålar på SAOL-försäljning. Men det är ju i så fall helt vansinnigt tänkt. Givetvis ska vårt gemensamma språks normerande dokument vara FRITT tillgängligt för alla att ta del av och återtrycka, publicera, inkludera i programvara och så vidare. Släpp omedelbart ordlistan under en Creative Commons-licens åtminstone. Då kan ni fortfarande ta betalt för kommersiell användning av den men vem som helst kan använda den i fri programvara. Det är många nyttiga, språkfrämjande användningsområden som uteblivit under de här tio åren för att SA inte tagit steget.
Den SAOL som finns på nätet är hopplöst opraktisk:
http://www.svenskaakademien.se/svenska_spraket/svenska_akademiens_ordlista/saol_pa_natet/ordlista
Varje ordsökning laddar hem en inskannad bild från boksidan (!). Så är man någonstans utan täckning på mobilen kan man inte kolla ordlistan där. Trots att den hur enkelt som helst skulle kunna rymmas i en smidig liten fil på mobilen. Ni behöver inte ens skapa sidan. Släpp bara ordlistan med en fri licens så ska jag personligen konvertera era grafiska sidbilder till en textlista och publicera på nätet inom en vecka.
Ursäkta den något sura tonen jag har här men det är faktiskt skyhög tid att något händer.
24 september 2011 at 9:16 e m
Tillägg: URL:en saol.se pekar till http://www.svenskaakademien.se/svenska_spraket/svenska_akademiens_ordlista . Gör om gör rätt! Saol.se borde leda direkt till en ren sida med en stor sökruta som användaren direkt kan slå upp ord i. Sidan borde likt google reagera på varje tecken som matas in med ordförslag. Hur många tror ni har knappat in saol.se för att de hoppas kunna slå upp ett ord och hur många går till saol.se för att läsa generell bakgrundsinformation om själva SAOL? De förra är en massiv majoritet gissar jag. Ändå prioriterar ni den senare målgruppen. Varför?
Att göra SAOL maximalt lättillgänglig på alla plattformar borde vara en av SAOL:s viktigaste arbetsuppgifter. Ja, jag föreslår att ni lägger allt annat åt sidan och bara jobbar med den frågan tills saken är löst. Vad skulle kunna vara viktigare för SA att göra än det just nu?
26 september 2011 at 8:42 f m
Ja, vi arbetar på att göra SAOL betydligt mer tillgänglig. Det är viktigt även för oss, för det nuvarande läget är inte bra. I november kommer SAOL-appen, som kommer att vara gratis. Men mer är att vänta. Vad tänker jag berätta mer om längre fram.
24 september 2011 at 9:18 e m
”En av SA:s viktigaste arbetsuppgifter” skulle det ha stått ovan. Så går det när man bliv tilltagande sur när man skriver. Nu tar jag en kopp te och en god bok.
26 september 2011 at 9:09 e m
Om man redan nu vill ha ett mer lättanvänt gränssnitt till det svenska språket, finns ju också http://ordlista.org/ (funkar också bra i mobilen).
20 september 2011 at 6:47 e m
Applåder för ett sådant initiativ!
20 september 2011 at 8:29 e m
Fantastiskt initiativ i så fall. Finns såååå många roliga projekt som blivit liggande för att jag först skulle behöva bygga upp en ordlista för att något skulle hända. Jag kommer också gärna och berättar om fördelarna ur mitt perspektiv som entreprenör och utvecklare om ni är intresserade.
21 september 2011 at 9:58 f m
Ja, undersök! Ett API hade varit kanon!
20 september 2011 at 5:10 e m
Men är inte det det fina med Wf, att man kan göra lite som man vill? Jag är en dum förlorare på ”riktig” alfapet men med wf klarar jag mig hyfsat….
20 september 2011 at 5:10 e m
Det bästa vore ju ändå om Wordfeud gick till Svenska Scrabbleförbundet, snarare än till Akademien. Den ordlista som de använder, och som mig veterligen också nyttjas av Betapet, är så vitt jag förstår 99,9% SAOL (fetstilta ord som skrivs med inledande liten bokstav), samt en mindre lista tillägg (samt, tror jag, reduceringar). Denna lista är mycket mer konsekvent och används i seriösa tävlingssammanhang.
20 september 2011 at 5:12 e m
Snille o smak!
20 september 2011 at 5:51 e m
Lysande!
21 september 2011 at 8:41 f m
Vore ju briljant! Hoppas att akademien vågar genomföra detta! Heja dig Peter!
21 september 2011 at 10:39 f m
Snille och smak. Jag är väldigt glad åt detta initiativ.
21 september 2011 at 11:07 f m
@Christofer Olsson: Den ordlistan som Scrabbleförbundet använder får inte spridas vidare – enligt avtalet med Svenska akademien.
@Peter Englund: Jag vill inte tro att du, som ständig sekreterare av denna vår svenska akademie, sitter hemma och spelar Alfapet. Du spelar förhoppningsvis scrabble!
Och för er som vill ha stryk i Wordfeud – bjud in mig: bjrnjnssn.
Till sist: ni är samtliga ytterst välkomna till SM i scrabble som avgörs i Göteborg helgen 28-30 oktober. Allt från hobbyspelare till världselit kommer att delta. Läs mer på http://www.scrabbleforbundet.se/index.php?option=content&task=view&id=337&Itemid=232&tavling=389.
21 september 2011 at 11:15 f m
[…] inte öppen tillgång till Svenska Akademins Ordlista? Ge ditt stöd för öppet API till SAOL på den här tråden om Wordfeud hos Akademins ständige sekreterare Peter Englund. Kategori: Kurser, konferenser och eventTaggar: […]
21 september 2011 at 12:04 e m
Svar till Christolsson:
Eftersom vi har ett sånt där standardavtal med Akademin som Peter skriver om i sitt inlägg, så är det ingen idé att gå via oss, eftersom vi inte FÅR föra vår lista vidare. Betapet har ett likadant avtal. Och den listan är 100% SAOL, inga föroreningar här inte. 🙂
Med Vänlig Hälsning
Johan Berner
Svenska Scrabbleförbundet
PS: Och Peter, välkommen till Göteborg 28-30 oktober och besök Scrabble-SM, så hängiven Alfapet-spelare (även om jag tror du menar Scrabble…) du är. DS.
21 september 2011 at 7:44 e m
Där ser man! Tack för svar angående Scrabbleförbundets lista. Det låter lite märkligt, kan jag tycka, mot bakgrund av den öppenhet som Englund ger uttryck för här.
23 september 2011 at 6:57 f m
Skynda att släppa på SAOL tll WF! Måste vara årtiondets bästa boost för svenska språket!
23 september 2011 at 8:42 f m
Det är på gång. Kontakt har upprättats och den formella avtalsprocessen inletts.
23 september 2011 at 1:47 e m
Tack!
(och inte tacks 😉
Pia
23 september 2011 at 5:22 e m
Kan jag bidra till att utöka det svenska språket med nya ord genom mitt program:
http://karlerik39.no-ip.org/OrdSida.php
25 september 2011 at 9:47 e m
Pass på! Observera med fördel användarvillkoren för dem som ansluter sig som spelare till denna app.
1984.
Ska verkligen Svenska Akademien vara (en) del af ett sådant övervakningssamhälle?
Detta verkar sannerligen tveksamt, mindst sagt:
Från wordfeuds hemsida:
Behörigheter
DEN HÄR APPEN HAR ÅTKOMST TILL FÖLJANDE:
NÄTVERKSKOMMUNIKATION
FULLSTÄNDIG INTERNETÅTKOMST
Tillåter att en app skapar nätverksuttag.
PERSONLIG INFORMATION
LÄSA KONTAKTINFORMATION
Tillåter att appar läser alla kontaktuppgifter (adresser) som har sparats på telefonen. Skadliga program kan använda detta för att skicka data till andra personer.
TELEFONSAMTAL
LÄSA TELEFONSTATUS OCH IDENTITET
Tillåter att appen kommer åt enhetens telefonfunktioner. Appar med den här behörigheten kan identifiera telefonens telefonnummer och serienummer, om ett samtal pågår, numret som samtalet är kopplat till med mera.
SYSTEMVERKTYG
HINDRA AKTIVERING AV VILOLÄGE
Tillåter att en app förhindrar att viloläget aktiveras.
HÄMTA APPAR SOM KÖRS
Tillåter att appar hämtar information om aktiviteter som körs och har körts. Skadliga program kan upptäcka privat information om andra appar.
Visa alla
~
Vare det mig glädjande att kunna tillägga att jag är ägare till såväl första som andra svenska utgåfvan af Alfapet. Till yttermera visso har den andra utgåfvan (ett) stort affektionsvärde för mig då spelet en gång i tiden ägdes af mina farföräldrar, samt att vi spelte detsamma tillsammans å tiden då det begaf sig.
26 september 2011 at 7:20 f m
[…] Englund, ständig sekreterare, via sin blogg att akademin gillar Wordfeud. När/om en förfrågan om att använda SAOL kommer tänker akademin […]
28 september 2011 at 5:45 e m
[…] parentes. Det är nämligen svårt, det här med att skriva dagstidning på nätet. I förra veckan förklarade den ständige sekreteraren att Akademien alls inte nobbade Wordfeuds erbjudande om samarbete, […]