När Akademien öppnar sin hösttermin torsdagen den 22 september är det två ärenden som dominerar både dagordningen och våra sinnen. Det första är – som alltid vid denna tid på året – diskussionen om vem som ska tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Det andra är frågan om vem som ska efterträda Birgitta Trotzig som ny ledamot på stol nummer sex.
Det finns få saker som debatteras med större koncentration och allvar än just inval.
Ett misstag i, säg, ett prisärende är alltid beklagligt, men det kan man alltid reparera något annat år. Ett inval däremot är något som kommer att prägla den här sammanslutningen för överskådlig tid. Vi är så få, att var gång någon faller ifrån och var gång någon kommer till så märks och känns detta mycket tydligt. I Akademiens inre liv är därför invalet av en ny ledamot alltid en stor och märkvärdig sak.
Just i dessa ärenden är för övrigt sekretessen viktigare än någonsin – tillochmed viktigare än vad gäller Nobelpriset. Diskussionen ska nämligen kunna vara så rak och öppenhjärtig som möjligt. Det hör också till etiketten bland ledamöterna att man aldrig förhör sig om den diskussion som föregick ens eget inval. När man för första gången sätter sig på sin stol omges man av bilderna av dem som lika gärna kunnat inta denna plats – skuggakademien.
Därför kan jag självfallet inte berätta om hur tankarna löper och diskussionen går. Men jag kan i alla fall lägga ett missförstånd till rätta: det är inte så att vissa stolar är vikta åt vissa typer av personer. Det finns inga poetstolar lika lite som det finns några historikerstolar eller juriststolar. Invalet styrs av sammanslutningens behov.
Akademien är nämligen en arbetande akademi, och utnämningen är ingen guldkraschan att spänna på bröstet efter lång och trogen tjänst. Nej, ett ledamotskap är inte att se som en fullbordan av ett personligt projekt, utan tvärtom något som upplöser detsamma i något större och vidare.
Och just det sistnämnda är nog bland det bästa med ett ledamotskap som jag ser det: man får möjlighet att glömma sig själv lite. Detta kan annars vara svårt, särskilt för författare som genom sin själva syssla är fallna för självupptagenhet.
Att öppet visa sin åstundan att ta plats i denna församling är inte meriterande.
Jag kommer att skriva mer om det stundande invalet längre fram.
10 augusti 2011 at 11:55 f m
Välj en person under 45 år med kunslap om dom moderna medierna så att det åtminstonde finns en sådan person i akademin.
Inte ännu en person som började sin kulturella karriär på 60-70-talet.
25 augusti 2011 at 2:58 e m
EPENTES
SAOB definierar epentes som: ”tillfogande av ett ljud (en bokstav eller stavelse) inuti ett ord”.
T. ex. ord som slutar på -one: förstone kan bli förston(d)e; sistone, siston(d)e och åtminstone, åtminston(d)e.
Varfor ”d” och hur sätter vi stopp för ”d”?
Jag vet inte, men jag försöker ändå, med dessa rader, att ”rädda” åtminstone åtminstone.
10 augusti 2011 at 2:17 e m
Det vore bra om ni valde in en person med annan kulturell bakgrund. Det finns ju exempel på flera kulturellt framstående personer i Sverige som immigrerat och tillför oss alternativa perspektiv.
10 augusti 2011 at 2:18 e m
[…] viktigaste uppgift vid höstens öppnande, vid sidan av att utse en nobelpristagare så klart. Som Peter Englund påpekar är kanske valet av ledamot viktigare, då en pristagare som missats kan få priset nästa […]
10 augusti 2011 at 2:20 e m
Nu blev det jättekonstigt. Vad jag ville framföra var önskemålet att välja in en person med annan kulturell bakgrund. Det finns ju många exempel på kulturellt framstående personer som immigrerat och som tillför oss alternativa perspektiv.
10 augusti 2011 at 4:03 e m
Theodor Kallifatides är ett författarnamn som säkert har diskuterats. Vi är många svenskar som upplever att Theodor Kallifatides är en av invandrade svenskarna som genuint berikat svensk litteratur, och hans ålder kan inte vara något hinder; 73 år ung.
10 augusti 2011 at 8:16 e m
Funnen: Bodil Malmsten. Nu när Bodil äntligen befinner sig på hemmaplan måste Akademien passa på.
10 augusti 2011 at 10:23 e m
[…] Enligt O tog upp det idag, Peter Englund har tagit upp det, jag gör det nu […]
11 augusti 2011 at 2:19 e m
”Men jag kan i alla fall lägga ett missförstånd till rätta”
Tack för det! Jag trodde faktiskt att det var så … att det fanns en poetstol, en historikerstol etc …
Nu har jag lärt mig nå´t nytt igen.
För övrigt litar jag fullt och helt att ni ”väljer rätt” 🙂
12 augusti 2011 at 10:02 f m
Nina Burton , varsågod för det tipset!
12 augusti 2011 at 7:04 e m
Som jag förstått det är den kommande ledamoten på stol sex även den som ska axla mantlen som Ständig sekreterare. Titta på det sittande gänget: idel 20-, 30- och 40-talister som knappast är piggare på ett administrativt heltidsarbete om några år när Peter vill börja skriva böcker igen. Så den som nu ska väljas ska även vara ”representativ”, dvs gilla att hålla tal, ge intervjuer, ge upp sin andra kulturella kärriär ett par år osv. Rätta mig gärna om jag har fel, Peter.
12 augusti 2011 at 7:17 e m
”Att öppet visa sin åstundan att ta plats i denna församling är inte meriterande”
Mycket elegant formulerat. Jag undrar vem som tar åt sig?
12 augusti 2011 at 8:34 e m
men den där Björn… hmm (tuggar på läppen, kliar mig i huvudet).. hmm så blir det lite livat på jobbet tänkte jag 🙂
Annso
15 augusti 2011 at 1:55 e m
Att det inte skulle vara meriterande att öppet visa sin åstundan att ta plats i församlingen finner jag en smula underligt; rimligtvis inväljes man för att utföra ett jobb, och min erfarenhet från arbetsmarknaden säger mig att de som är intresserade av ett jobb också är de som utför det bästa arbetet.
Sedan finns det givetvis sådana som verkligen vill ha ett jobb de absolut inte klarar av eller har kvalifikationer för – men att man verkligen vill ha ett jobb är väldigt sällan en nackdel.
Sedan tycker jag det är tråkigt för akademiens mångfald att man numera i princip enbart tar in författare och litteraturkritiker. Jurister, historiker och samhällsvetare har också en given plats i en sammanslutning som SA.
16 augusti 2011 at 11:04 f m
Jag lämnar härmed in min ansökan till jobbet!!
16 augusti 2011 at 12:21 e m
Kanske en musiker? Lundell och Hellström går tokbort – det är ren parafras på Springsteen och Morrisey. Men varför inte Thåström? OK, lite populistiskt och lite väl mycket mycket beat, men det kan ju ses som en sentida hyllning till Ginsberg och Burroughs (och för all del Bowie). Och sämre förebilder finns ju.
16 augusti 2011 at 11:07 e m
Jag håller med flera tidigare inlägg, borde man verkligen skämmas och smyga med det om man vill vara med, och känner att man skulle kunna ta plats i akademien? Att sedan församlingen själv har rätt att rata dem som inte platsar säger ju sig självt, och att således ett inte helt osannolikt och offentligt avslag är risken man tar som gaphals.
I övrigt vill jag slå att slag för Helena Granström, inte minst i egenskap av ”ung” student av naturvetenskaperna.
17 augusti 2011 at 9:18 e m
Inom det socialdemokratiska partiet har det alltid gällt att man bränt sitt skepp om man öppet har visat lust till höga poster. Alla de övriga partierna har övergett eller är på väg att överge denna vackra princip. Därför känns det befriande att Akademien liksom SAP står ståndaktig och undviker att falla till föga för rådande opinionsvindar.
Håller med om att Peter har formulerat regeln på ett elegant sätt.
18 augusti 2011 at 5:16 f m
Tre grupper som särskilt bör beaktas:
Ämbetsmännen, vilket utvecklades i den famösa DN-artikeln.
Finlandssvenskarna, en alltför förbisedd del av vår språkgemenskap.
Lingvisterna – som Gyllensten framhåller i sina memoarer har sedan Allén blev seketerare endast en språkvetare invalts, och han (Bo Ralph, säkert en utmärkt ledamot på alla sätt) kommer från samma universitet och forskningsmiljö som Allén själv. En breddning där vore inte fel.
19 augusti 2011 at 2:45 e m
Jag vill se Sven-Eric Liedman i akademien.
22 augusti 2011 at 6:29 e m
hehe men det här – ”Att öppet visa sin åstundan att ta plats i denna församling är inte meriterande” – kanske mest är för att folk ska sluta tjata. Det kanske kommer massor med mail och brev och telefonsamtal.
22 augusti 2011 at 9:20 e m
Helena Granström vore toppen, hon är smart och rolig och skriver bra, och är en fin mix av förf och vetenskapare. Men troligast väljs Aris Fioretos in, han passar gärningsmannaprofilen.
Annars kunde det finnas plats för en så lärd figur som Gunnar D Hansson, tycker jag.
23 augusti 2011 at 10:07 f m
Men kanske om jag nu som merit använder mig av det icke meriterande faktum att jag står till förfogande.
Dock vill jag påpeka att jag kanske inte vill ha jobbet om jag får det såsom det är betingat av den sentens som ovan anförts……men ändå kanske jag tar det om man frågar….äsch inte skall väl jag tro att jag kan ta detta jobb nu när man inte får ha det om man vill ha det, men om jag nu ville ha det så säger jag nej!
Man har väl viss moral och tänker etiskt!!
25 augusti 2011 at 11:20 e m
Lutar kanske åt en kvinna, men ändå sätter jag först:
1. Steve Sem-Sandberg. (En författare med solid bildning, internationell utblick, men framför allt, en författare av skönlitteratur, liksom Trotzig. Dessutom ung, för att vara akademisammanhang, kommer alltså hänga kvar ett par år förhoppningsvis. Men framför allt, en individualist som går sin egen väg, vilket jag tror Akademien gillar)
2. Monika Fagerholm (Lite otippat kanske, men just därför!)
3. Sigrid Combüchen (Bra på alla sätt, men: för sent? Fyller 70 nästa år. Äldre än de fyra senaste som valts in i Akademien de senaste fem åren)
Bubblare:
Birgitta Lillpers, Nina Burton, Eva Runefelt.
Blir inte:
Johan Svedjedal, som jag skulle tycka om att se där, men tror knappast det kan bli honom, vore en litteraturvetenskapare för mycket. Akademien behöver de skönlitterära författarna för att ha tyngd och legitimitet.
Magnus Florin, Ann Jäderlund (två högst intressanta namn, dock inte fler från kretsen kring KRIS).
Kunde ha blivit:
Eva Adolfsson (Ja, henne borde det ha blivit!)
26 augusti 2011 at 6:16 e m
”…man får möjlighet att glömma sig själv lite. Detta kan annars vara svårt, särskilt för författare som genom sin själva syssla är fallna för självupptagenhet”.
Lugnande besked, det blir inte Ranelid i alla fall.
Kommer att tänka på Tranströmer helt naturligt. Antingen inval eller, ännu bättre, namnet vid dörren i december. Försätt er gärna i den påbjudande tankefiguren.
28 augusti 2011 at 8:33 e m
I ett sammanhang där det inte finns några givna val (det finns ju självklart ”kompetens” i överflöd bland de sökande) så känns ändå Johanna Koljonen som just ett givet val…
29 augusti 2011 at 1:44 e m
Media är inte alltings mått! Man häpnar över en del förslag här.
Man får vara nöjd om det handlar om en person
1. under 65
2. kunnig i fler språk, gärna utomeuropeiska (bara engelska räcker ju inte)
3. djup bildning,
4. beredskap att sätta de egna projekten lite åt sidan….