Yngsta dottern har fått vattkoppor, och jag vabbar. Leker med henne, och tankarna vandrar. Tänker på…
- Om vi har potatismjöl hemma. För det minns jag att man satte på vattkoppor när de blev riktigt elaka.
- Om någon använder potatismjöl nu för tiden? Förutom när man kokar rabarberkräm. När jag var barn var det ett slags universalmedel, som brukades till snart sagt allt, från att göra papier maché, ta bort fläckar och smörja fläktremmen på en bil till att få stopp på en orolig mage eller glid på hockeyspelets puck.
- Att bygga banor för BRIO-tåg handlar ytterst handlar om geometri. Och att de symmetriska mönster som framträder ibland är snudd på vackra.
- Att det ser ut att vara sorkår i år. De intrikata gångsystemen i dikesrenen har varit långt fler än vad som brukar vara vanligt. Och det går inte en morgon utan att jag får sopa bort inälvor från en eller annan gnagare från farstutrappan – lämningar av katternas mordiska nattpatruller.
- Attackerna på Akademien i olika ungerska media. Med anledning av att vi givit stöd åt svenska PEN och deras diskussionskväll om Ungern. Inget nytt i detta. Angrepp från nationalistiska och högerextrema kretsar har förekommit ända sedan Kertesz fick Nobelpriset. Tonerna hörs från den gamla raspiga grammofonskiva: ”Priset är politiskt”, etc. Kan inte säga att jag är vidare skakad.
- Att en kompromiss mellan två falska föreställningar aldrig kan resultera i en sanning.
- De fina recensionerna av ”Stridens skönhet och sorg” på spanska. (”La belleza y el dolor de la batalla” – fint och följsamt översatt av Caterina Pascual Söderbaum.)
- Att Richard Scarry är överskattad, både som tecknare och, framför allt, som berättare.
- ”Att berätta är inte att återge utan att uppenbara”.
- Att ”Pingvinerna från Madagascar” faktiskt är riktigt, riktigt roliga.
- Att Erik Axel Karlfeldt nog aldrig befann sig i en sådan här situation.
- Att vi måste skaffa oss en riktig sida på Facebook.
- Att jag nu kan avslöja hur det nya kodsystem vad gäller Nobelpriskandidaterna ser ut. Vi tar en slumpvis vald bok, slår upp den på ett slumpvis valt ställe, och det första namn som dyker blir det nya täcknamnet.
- Att om man nu lyckas få till stånd en telefonlänk till det där sammanträdet jag annars skulle missa klockan ett, så borde jag räknas som arbetande under den tiden, väl?
- Att det vore väldig tur om jag kunde få dottern att ta sin tupplur vid den tidpunkten. (Tillägg: det lyckades faktiskt.)
- Att Maciej Zarembas artikelserie om skolan i DN är skakande, och synnerligen viktig. Hur kunde man någonsin tro att man kunde göra skolan bättre genom att försämra lärarnas förutsättningar, ställning, kompetens, möjligheter, status och lön? En del av svaret återfinns i artikelserien.
- Att de två exemplar av hemtrevnad (Helxine soleirolii) som vi har i badrummet måste bytas ut. Men mot något helt nytt. Tror aldrig jag lyckats att få en sådan att överleva under en längre tid. Som vanligt kommer de slokande exemplaren bäras ned till skrivarstugan.
- Att flickan inte verkar plågas vidare mycket av sina koppor, vilket är en lättnad.
- Att det nog skulle vara möjligt att skriva en hel avhandling om tandvärkens betydelse för Paul Valery. Apropå att jag läste ännu en notis om detta i en av hans anteckningsböcker.
14 april 2011 at 9:35 f m
Mot kliande koppor ska hon ha Tavegyl i mixtur.
14 april 2011 at 9:43 f m
Underbar lista. Men rabarberkräm ska alltid lagas helt utan både vatten och potatismjöl. Rabarber och socker på låg värme, that’s it. Då slipper man den där stabbigheten.
14 april 2011 at 9:45 f m
Ja, herr sekreterare och barnpassare. Jag minns när mina barn hade vattkopper och jag minns tydligt att jag inte hade vare sig tid eller möjlighet att tänka så många kloka tankar men det har kanske mest med förmågan att tänka kloka tankar att göra. Men hav förtröstan eländet är snart över och med det menas vattkopporna och inte med min bristande förmåga att tänka kloka tankar.
14 april 2011 at 2:20 e m
Mycket insiktsfullt. Vi är flere som delar förtjusningen över Moleskins anteckningsböcker men inte fullt lika många som förmår fylla dem med klokheter.
14 april 2011 at 10:13 f m
Det finns fantastiskt goda och spröda kakor som man bakar med potatismjöl! Underbara!
14 april 2011 at 10:14 f m
* Våra barn har vuxit ifrån Brio-järnvägen och jag saknar det. Man känner igen en fin järnvägslinje när man ser den.
* Inget ont om Pingvinerna från Madagaskar men så snart barnen har åldern inne (4?), se Min granne Totoro. En utmärkt vab-film eller film för långsamma dagar.
14 april 2011 at 2:14 e m
”Vab-film” – bra ord!
14 april 2011 at 10:31 f m
Handlar Richard Scarry-kritiken om att du har svårt att hitta Gusten Guldbagge? I sådana fall håller jag med.
14 april 2011 at 10:44 f m
Men så är också Richard Scarry riktiga förtjänst hans teknikhistoriska folkbildande. Utan ”Bilar och traktorer och annat som rullar” så skulle inte många veta hur en (riktig) ångvält faktiskt ser ut, eller ens att det finns ett ord som ”veteranstridsvagn”. Även om dagens barn inte får lära sig vad ”komplettera” betyder så kan de kanske lära sig hur en parkeringsautomat såg ut förr! 🙂
/Björn
14 april 2011 at 10:51 f m
Brainstorming med trivselfaktor! 🙂
14 april 2011 at 11:14 f m
När jag nyligen var hemma med min dotter på grund av vattkoppor fick jag tipset att köpa Pox Clean – nytt medel som skall göra underverk mot klådan. Tyvärr verkar det vara så nytt att inte ens personalen på Apoteket hade hört talas om det. Så jag kan tyvärr inte uttala mig om dess påstådda förträfflighet.
För övrigt är det bra att vara hemma med barn ibland. Det bryter rytmen på ett positivt sätt från det vanliga arbetet. Och kan ge möjligheter för reflektioner.
http://terjesverige.blogspot.com/2009/10/en-dag-som-pappaledig.html
14 april 2011 at 11:24 f m
Håller verkligen med om att Richard Scarry är överskattad. Och att Tavegyl är effektivt mot kli, som HC skrev här ovan.
14 april 2011 at 11:51 f m
Ja, ”Pingviner från Madagascar” är jätteroliga, liksom ”Kent Agent” och ”Dr Mugg”!
14 april 2011 at 12:01 e m
Vad jag vet kan potatismjöl även användas i stället för sådant där dyrt ”puder” (”Dust it”) som en kan ha i håret för att få det strävt. Och, som sagt, i goda kakor. Det låter väldigt skönt knarrigt också.
Citatet om att uppenbara var också bra. Frågan är på vilka sätt, och hur det är skillnad på skön- och facklitteratur.
Och sen är också frågan om Zaremba är helt sanningsenlig. Visst, hans konkreta exempel var väldigt talande och fruktansvärda, men han tenderar att 1) välja sida 2) plocka fram de bästa pratminusen från de han håller med 3) plocka fram de värsta från den sida han inte håller med.
Och huruvida det egentligen är okej kan diskuteras.
14 april 2011 at 1:25 e m
Är det Akademien som borde synas på Facebook? Det borde Ordboken också.
Prova med garderobsblomma (zamiakalla, smaragdblomma) i badrummet. Lättskött och klarar sig bra i svagt ljus.
15 april 2011 at 11:17 f m
Nej det hoppas jag verkligen inte.
Facebook är utformat för kompisgäng, specifikt ungdomar, och har än så länge aldrig tillfört någonting av värde när seriösa användare försöker sig på formatet.
”Syns jag inte så finns jag inte” – är en devis som följer i spåren, och denna antydan av ångest och osäkerhet kan akademien vara utan.
Förhoppningsvis så är det familjen Englunds egna steg ut i skvallervärlden som Peter talar om.
14 april 2011 at 2:43 e m
VIKTIGT!!!!
Jag hoppas att du har Valtrex hemma för om du skulle få en liten släng VATTKOPPOR kan du få BÄLTROS och det är inte kul.
Fixa Valtrex och om du tar dem inom 2 dagar efter symtom utbrutit kan du till 90% undfly smittans verkningar!!!
Ring genast din husläkare eller gode vän som har receptblocket redo!!
14 april 2011 at 3:35 e m
Tack för råd!
14 april 2011 at 11:35 e m
Nej nej, du kan inte få bältros av ett vattkoppsmittat barn! Bältros uppstår ur ens eget gamla vattkoppsvisrus som finns kvar i kroppen.
15 april 2011 at 12:51 e m
Visst är det det egna viruset som triggar igång men det kan få hjlp av ditt barns virus.
Bättre säker än totalt ovetande….
18 april 2011 at 8:36 e m
Måste bara instämma med L. och bekämpa den gamla skrönan om att en vuxen kan få bältros av ett barn med vattkoppor. Det är inte sant och inte möjligt. Däremot kan ett barn få vattkoppor av en äldre med bältros. Det andra påståendet är inget annat än en gammal skröna som även jag fått lära mig en gång i tiden. Dessvärre är den inte mer sann för det.
14 april 2011 at 4:33 e m
Valery är ett namn man ofta hör men som jag inte känner till särskilt bra, och som jag sällan snubblar över på antikvariat och så. Vad borde jag redan ha läst av honom?
Och när jag ändå vänder mig till en beläst krets, vilka är de bästa böckerna om franska revolutionen, om man vill skapa sig en mer ingående bild av själva det historiska skeendet?
15 april 2011 at 9:01 f m
– Nej, vattkoppor hos små ger *inte* bältros hos stora. Gammal kunskap som inte stämmer.
– Varför potatismjöl används har jag aldrig fått reda på, men det rekommenderas av vårdinrättningar än idag.
15 april 2011 at 10:56 f m
Så man kan anta att Richard Scarry inte är aktuell för Nobelpriset då? Kulturskymning!
15 april 2011 at 11:00 f m
Det är nog ingen vidare djärv spekulation. Särskilt om man också läser det föregående blogginlägget och betänker att karln är död.
15 april 2011 at 12:27 e m
Som sagt så så råder det lite delade meningar om Zarembas vederhäftighet: länk
15 april 2011 at 3:51 e m
Måste bekänna att jag inte känner till nämnde Richard Scarry och således inte har någon uppfattning 🙂
Trevligare lista från Svenska Akademiens ständige sekreterares vardag som vabbare kunda jag inte tänka mig … och
trots att jag är trebarnsmamma och mormor och farmor och nybliven pensionär har jag inte insett potatismjölets kapacitet … jag har alltid varit en dålig husmor 🙂
En Kram (dristar jag mig i alla fall att ge dig )
15 april 2011 at 6:58 e m
Personligen är jag väldigt intresserad av hur Akademien skulle använda sig av Facebook. Det är ju ett så kallat ”socialt medium” (och inte bara en informationskanal) så hur ska ni socialisera er? Själv tycker jag att Akademien gott kan ha följande FB-verksamhet:
1. En bokbytarklubb
2. Att folk fick länka till sina egna berättelser och fan-fics
3. Att Peter Englund varje söndag skriver en haiku-dikt på temat ”vem som ska få nästa nobelpris i litteratur”, en slags detektivistisk följetong
15 april 2011 at 11:22 e m
Potatismjöl används med fördel i syltkakor!
16 april 2011 at 12:21 f m
Läste en del Valéry när jag var ung, men det där med tandvärken måste jag ha missat (eller glömt). Vore intressant att läsa mer om ämnet. Inte en hel avhandling, kanske, men gärna en essä, tack.
Minns att jag hade följande aforism av honom fastnålad på väggen ovanför mitt skrivbord:
”Det är en svaghet att slösa bort sin kraft på en motståndare i stället för att bevara och samla sina krafter för sig själv … och helst mot sig själv.”
Min förhoppning var väl att jag skulle inpränta de visa orden djupare i mig genom att dagligen ha dem för ögonen. Det gick väl lite si och så med det. Måste erkänna att jag fortfarande, gravt medelålders, ofta påminns om hur svårt det är att leva upp till denna sentens.
17 april 2011 at 5:51 f m
Facebook? Det vore mer intressant om Akademien (och/eller familjen Englund för den delen) katalogiserade sina böcker på http://www.librarything.com (eller http://se.librarything.com om man föredrar sidan på svenska).
17 april 2011 at 5:36 e m
Får man drista sig till att svara, och fråga?
Svar: Potatismjöl ska det vara i den obligatoriska sandkakan till jul i det annannanska hemmet. Inget annat mjöl. Rikliga mängder socker, smör och ägg. Egentligen konjak, men sedan Porto kom in i mitt liv blir det portvin. Röra en halvtimme. Vart tionde år blir den inte dödbakad. God blir den alltid. Potatismjöl används också för att suga upp vätska i rabarberpajen och är lämpligt i lättare sprödare småkakor. Drömtårta ska också göras på potatismjöl. Jepp, min mamma var hushållslärare och min mormor genuin matmor.
Fråga: Hur stor är sannolikheten att kodnamnet blir Lisbeth Salander?
17 april 2011 at 6:58 e m
– tror faktisk denne blog er mere oplysende end hvis de samme 20 punkter kom i updates på facebook – det måtte jo blive på forskellige profiler. Den officielle ‘Nobel-profil’ måtte helt sikkert blive ret kedelig og forsigtig….
18 april 2011 at 1:30 e m
Glöm Facebook, ett socialt medium med farliga effekter på ditt privatliv och om man ser till Akademin har de med stark medvetenhet velat behålla sin intigritet och då är Facebook inte det rätta mediumet.
Starta hellre en riktig sida/blogg med en kommentarruta och låt den kommentera likt du gör idag……..
18 april 2011 at 4:19 e m
Första bokstaven i ett vetenskapligt släktnamnet skrivs till skillnad från artepitetet alltid med en versal. Helxine soleiroilii ska det alltså vara. Du får ursäkta min petighet men jag kunde inte låta bli att ta tillfället i akt att få rätta en ständig sekreterare. Det är förvisso inte svenska men ändå. 😉
18 april 2011 at 5:15 e m
Ordnar detta. Tack för påpekandet. Att vilja att något ska vara rätt är inte petighet.
18 april 2011 at 7:25 e m
Potatismjöl kan användas för att stärka skjortor också. Huvudingrediensens namn stärkelse kommer från just stärkning av skjortor, eller möjligen tvärtom…
Angående Zarembas artikelserie kan man inte avgöra om den är sann eller inte, Zaremba beskriver helt enkelt sin syn på den svenska skolan. Den synen överensstämmer ganska väl med min syn på skolan (jag har arbetat som lärare vid universitetet och sett hur studenternas kunskapsnivåer rasat sedan 1991). Dessutom går mina egna ungar i skolan, så jag har en del input även därifrån. Därmed inte heller sagt att min bild är sann, men, som sagt, den överensstämmer med Zarembas.
Tyvärr tror jag en mycket stor del av skulden för skolans misslyckande ligger hos lärarhögskolorna och det genomgående förakt för kunskaper som verkar råda där. Ett exempel på detta hämtar jag från en rapport av Moira von Wright, dåvarande professor i pedagogik på LHS i Stockholm och numera rektor för Södertörns högskola:
”En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort”.
I sin rapport beklagar sig von Wright också över att fysikläromedlen har en nedlåtande ton mot andra vetenskaper, t.ex. astrologi, folktro och metafysik. Hela rapporten är fylld av kunskaps- och vetenskapsfientlighet.
Enligt min mening är det beklämmande att en person med den inställningen till vetenskap kan bli rektor för en högskola med aspirationer på att upphöjas till universitet. Dessutom en skola med lärarutbidningar i naturvetenskap.
Rapporten finns på http://www.skolverket.se/publikationer?id=590
22 april 2011 at 7:59 e m
Detta låter fullständigt absurt. Det är banne mig mer än beklämmande.
18 april 2011 at 11:01 e m
Ja herregud. Att vara pappaledig. Vilken understimulans. Men någonstans så är det livet det med.
26 april 2011 at 7:20 e m
Jag använder en smula potatismjöl för att reda min ädelostsås: lätt stekt lök (vanligtvis gul sådan, men purjolök fungerar också utmärkt) som hälls i en smula grädde med en halv Kvibille. En mycket enkel sås som smakar utmärkt framför allt till pasta, men även till råris.
//JJ
28 april 2011 at 10:25 f m
Det låter förskräckligt men efter din underbara lista kan jag inte låta bli att hoppas att dottern drabbas av flera barnsjukdomar.
Nä, men ger nu upp letandet efter Lars Gustafssons läkarbok för småbarnsföräldrar, en bok som jag haft nytta av. Minns ej om jag använde potatismjöl men min dotter fick något litet ärr av vattkopporna.
Grattis till översättningen till spanska!
02 maj 2011 at 9:24 e m
Åh, vad fin din blogg är!