Länge har jag traskat där, från Uppsalapendeln och Centralstationen, kryssat fram genom Vasagatans aldrig sinande gnissel, dön och brum, passerat det kostymfyllda akvarium som är Sheratons restaurang, gått förbi Rosenbads säkerhetsvakter (som alltid ser ut att ha så tråkigt), tramp, tramp, tramp, korsat riksbron och dess digitalkameror från all världens hörn – ursäkta -, vandrat raskt på det till gata förvandlade schakt som för genom Riksdagen, genom skolklasser som väntar på att studiebesöket ska börja, eller som återsamlats efter att det just har slutförts, upp mot Mynttorget och Gamla Stan. Alltid samma väg.
Men aldrig förr har jag sett något som detta:
Den nordatlantiska oscillationen har sina poänger.
PS. Och imorgon ska jag åka ut till Arlanda för att ta emot Mario Vargas LLosa och hustru. Det ser jag fram emot. Är nöjd över att snön ligger kvar, för det skänker Stockholm än mer lyster, och mig ett tacksamt samtalsämne.
04 december 2010 at 7:29 e m
Åh … nog är jag lite avundsjuk alltid på dig som får träffa alla dessa nobelpristagarförfattare, som nu Mario Vargas Llosa. Och nog har ni mer än vädret att prata om 🙂 …
Men den var vackert den där snödimman …
05 december 2010 at 2:16 f m
Så vackert. Men det är bara ibland vi är mottagliga för att upptäcka det vackra som vi har nära oss. Kanske den bilden funnits där tidigare, fast det var just idag som ögonen betraktade och såg.
05 december 2010 at 10:00 f m
Åh som gjord att måla tavlor av!
05 december 2010 at 7:13 e m
Rubriken till detta inlägg är formidabelt tilltagen, ty riksdagshuset ser verkligen ut som om det vore snickrad kuliss i inledningen till Tarkovskijs ”Stalker”. Låt oss bara hoppas att så inte är fallet. Sheraton som kostymfyllt akvarium påminner mig om en passage i Prousts andra del i ”På spaning…”, där just metaforen akvarium används för de fattiga, småborgerliga förbipasserande som blickar in i den inglasade uteserveringen till matsalen i Balbecs finaste hotell för att ”genom rutan få se något av detta lyxliv, som, sakta gungande i gyllene virvlar, för de fattiga tedde sig lika obegripligt som besynnerliga fiskars eller molluskers levnadssätt”. Proust slänger in denna tänkvärda förmaning, inom parantes, direkt efter: ”(Ett socialt problem är om glasväggen alltid kommer att beskydda underdjurens gästabud eller om de fattiga som där ute i mörkret med giriga blickar betraktar härligheten inte en dag skall komma och fiska upp underdjuren ur akvariet för att äta upp dem)”.
27 januari 2011 at 3:44 e m
Just det..va hender med ”sno boken” som du ville gerna skriva for nagra ar sedan?