Jag går längs grusvägen ned mot busshållplatsen. Det är kallt. Under mina fötter klirrar vattenpölarnas is. Nålar av vit frost täcker gräs och åker. Morgondimman ligger ännu tät. Hela världen går i nyanser av grått, och jag kan inte se stora vägen, bara höra den. Sikten är kanske trettio meter. När jag går där framkallas världen av min blick, i takt med mina steg, samtidigt som den tonar bort bakom mig i samma takt. Framför mig bryts dimmans grå till mörkgrått som sedan tonar över i grågröna former och några sekunder senare stiger granarna på andra sidan vägen fram, i detalj, gröngråa.

Väl framme vid busskuren blir det plötsligt tyst. Vägen ligger tom, helt tom. Min lilla färglösa värld på en sextio gånger sextio meter fortsätter att vara obefolkad, med mig som dess självklara mitt. Jag börjar fantisera: finns jag längre? Kanske är det så här det känns att vara död? Upplevelsen gör mig märkligt upprymd.

Min ena vante är lite blöt efter att jag fyllt på fågelmaten, och jag fryser om handen, drar in fingrarna mot handflatan, trampar runt lite. Var är bussen? Jag vet fuller väl att lika viktigt som det som händer en är det sätt varpå man själv reagerar på det som händer en. Men det är lätt sagt.

Dimman lättar. Bussen kommer. Den är halvfull. Jag slår mig ned och läser, bryr mig för en gång skull inte om klockan. På grund av vägarbetena är vi sena in till Uppsala. Jag halvspringer till stationen, rusar upp på perrong fyra, lagom för att se Stockholmståget ryckas i rörelse och – rulla bort. Det bekommer mig nästan inte alls.

***

För övrigt kan jag berätta att biljetterna till Nobelföreläsningen med Mario Vargas Llosa den 7 december försvann på tre minuter. Jag tror även att de biljetter vi distribuerar via vår Facebookgrupp är slut.

För den som inte vill nöja sig med TV:s återutsändning 20:00 samma kväll finns dock ett alternativ: föreläsningen kommer nämligen att visas i realtid på storbildsskärm en våning ned i Nobelmuseets lokaler här i Börshuset. Den intresserade vänder sig med fördel till Nobelmuseets bokningsavdelning på telefon 08-53 48 18 18.

Titeln på föreläsningen kommer att vara ”Elogio de la lectura y la ficción”, ”Till läsandets och fiktionens lov”.