Torsdagen den 11 november lämnade Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, inte sitt kontor i börshuset i Gamla stan, tog sig inte de två kilometrarna genom Stockholms innerstad, passerade inte svampen på Stureplan, och gick inte uppför Sturegatan till nummer 14. Han var inte i närheten av de tunga kopparportarna med två lejonskallar till dörrhandtag. Inte heller tittade han upp mot marmorportiken ovanför och tavlan med profilbilden på en man i skägg.
Däremot stod han ett tag vid sitt fönster i Börshuset, tittade ut över Stortorgets ännu osmyckade julgran och kontemplerade ett ögonblick över hur vanskligt det kan vara att exakt förutspå vad folk kommer att göra på ett givet datum i framtiden.
(Jag vet, det här var billigt, men jag kunde inte låta bli…)
11 november 2010 at 4:42 e m
Skolkade du?
11 november 2010 at 5:09 e m
Näe, sammanträdet ägde rum en annan dag.
11 november 2010 at 5:17 e m
Ha ha ha … ja det var verkligen vanskligt! 🙂
11 november 2010 at 5:22 e m
Jag är glad att du lyfter denna fråga, fast jag kallar den snarare indicativo futuro anteriore. Det närmaste jag har kommit sanningen hittills är:
Non primo del’ultimo momento i miei studenti avranno capito che cosa avrò insegnato
12 november 2010 at 2:00 e m
Jag fördjupar min egen grammatiska diskussion här.
Italienskans futuro anteriore är det som på svenska kallas Futurum exaktum, dvs en avslutad handling i framtiden.
ex:
Jag kommer vid detta inläggs fullföljande att ha kompletterat ständige sekreterarens grammatiska kunskaper.
Futurum exaktum preteri är däremot en avslutad handling i dåtidens framtid, dvs nuets dåtid:
ex.
Strax efter att Den ständige gjort sitt inlägg skulle han få se det skrutinerat av ofrälse.
Då Den ständige skriver historiska romaner är han van att behandla det förflutna som ett oavslutat futurum och kan därför använda sig av futurum exaktum preteri. Fokus artikel från den 1 november började dock med följande mening:
Torsdagen den 11 november kommer Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, att lämna sitt kontor i börshuset i Gamla stan och ta sig de två kilometrarna genom Stockholms innerstad, förbi svampen på Stureplan, uppför Sturegatan till nummer 14.
Det tempus som används här är ett vanligr futurum, om dock i profetisk form. Med futurum exaktum hade det stått:
Torsdagen den 11 november kommer Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, att HA LÄMNAT sitt kontor i börshuset i Gamla stan
Och med futurum exaktum preteri något liknande:
Föga anade den unge studenten, när han skrev in sig på institutuinen för historia, att han sedemera skulle komma att ta plats bland De Aderton.
Som avslutning vill jag dra till med ett konjunktiv, men det kommer snart ha visat sig att detta är något jag borde ha avstått:
Den som finne något fel i detta, rätte mig gärna.
11 november 2010 at 6:09 e m
[…] This post was mentioned on Twitter by Fokus Redaktion, Anders Billing. Anders Billing said: Mitt stilgrepp har fått kritik av Akademiens ständige sekreterare 🙂 https://akademiblogg.wordpress.com/2010/11/11/futurum-exaktum-preteriti/ […]
12 november 2010 at 11:59 f m
Nej, se det inte som kritik. Jag har själv använt greppet, men då utan att tänka på hur knepigt det kan vara, om man säger så 🙂
Jag lärde mig själv något av detta.
11 november 2010 at 7:22 e m
Det skulle vara intressant om den här texten efterföljdes av 200sidor fortsättning!
11 november 2010 at 9:43 e m
Tyckte artikeln i Fokus var riktigt bra. Men har verkligen nobelstiftelsens ordförande någon som helst makt över priserna? Och ringer Obama tillbaka om han ringer till vita huset? Tillåt mig tvivla…
12 november 2010 at 11:42 f m
[…] visst. Men medge att det samtidigt är vansinne: att sitta där, om man får säga så, bland […]
12 november 2010 at 3:01 e m
Tyckte att artikeln var ganska bra, iallafall hållen på ett icke allt för ”stöddigt” sätt. Upplysande till viss del för den oinvigde och förklarar en del vad man undrat om…..om nu allt stämmer förstås? Tycke också om den av Herr Englund underundiga texten!
Gjorde mig lite vederkvickt, faktiskt!
14 november 2010 at 11:09 e m
Varför ens kommentera? Ignore and it will go away.
08 december 2010 at 11:53 f m
[…] uppmärksammades härom veckan av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund, i ett blogginlägg. Feltypen kan vi för enkelhets skull ge samma namn som inläggets rubrik – Futurum Exakti […]