Diskussionen mellan mig och Sverker Lenas om Nobelpriset har fortsatt ännu en vända. Han insisterar och så gör även jag. Jag osäker över hur mycket som egentligen tillförs, men någon som ej läser DN kan vara intresserad av mitt svar på hans svar på mitt svar:
Fria fantasier kan nog vara ett spännande sätt att skänka den egna polemiken energi, inte minst för en själv, men det tillför inte så mycket av substans.
Lenas argumentation bygger på hans föreställningar om processer han ej har någon insyn i. Som hur resonemangen går när Svenska Akademien når sitt beslut att tilldela någon Nobelpriset i litteratur. Eller, för den delen, hur mina inre känslor ser ut i en given situation, frustrerad, skakad etc. På fotot som illustrerar notisen ser jag dock närmast brydd ut. Det är jag för övrigt. När jag säger att Nobelpriset delas ut på litterära meriter, och ej på politiska är det alltså inte en lös åsikt utan något som bygger på mina erfarenheter av ett antal års prisdiskussioner. Och jag hoppas helt enkelt bli trodd på den punkten. Ävenså när jag påstår att till och med den här församlingen förmår att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.
Kan litteratur ha politisk sprängkraft? Självfallet. Betyder det att det ligger politiska motiv bakom priset? Självfallet inte. Frågan är om Lenas är kapabel att uppfatta den distinktionen. Som jag skrev i det blogginlägg som inledde den här debatten: för en person som i sin verktygslåda bara har en hammare kommer vart problem se ut som en spik.
19 oktober 2010 at 3:43 e m
Du har inte inte en länk till debatten på DN? Jag kunde inte hitta den.
20 oktober 2010 at 12:29 e m
Lägg av Peter. Det lönar sig inte att fortsätta diskutera med Lenas och liknande figurer. Jag vet av erfarenhet att det inte går att diskutera med människor som anser att de sitter inne med sanningen. Ja blir ja och nej blir nej och aldrig mötas de två.
20 oktober 2010 at 11:00 e m
Efter kommunismens fall i forna Sovjetunionen och i östeuropa har liberalismen fått större fotfäste medan socialismen börjar bli ett skällsord. Vet inte om denna ideologiska skiftning gör att vissa anser sig se hur ideologiska värderingar letat sig in i olika instutitioner? Pristagaren har ju själv gått från vänster till höger ideologiskt. Kanske misstänker somliga att Akademiens pris är ett utryck för en politisk korrekthet? Men i meningen ”För hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”. Fastnar jag för orden ”knivskarpa bilder”. Det är för mig i alla fall ett uttryck för en litterär värdering.
21 oktober 2010 at 1:40 e m
Uttryck, ska det stå.
22 oktober 2010 at 1:21 e m
Någon sa en gång att allt är politik och om så är torde vi alla ha en ungefärlig uppfattning om vad politik är.
Alltså är politik det man personligen läser in i texter mm.
Om nu, vilket jag antar enligt Peters text, akademin är politiskt opåverkbar torde då priset likt förb-nnat vara ett avtryck i tiden. Samtidigt kan man påstå att akademin innehåller personer med kulturell tyngd och olika åldrar med sällan uttalad politisk hemvist, det borde då så att säga jämna ut den politiska korrektheten…..så Peter har rätt!!!
22 oktober 2010 at 11:25 e m
Lenas, vilken fåne. Vad vill han egentligen få ut av det hela? Man kan knappast argumentera på spekulation när man möter fakta.
02 november 2010 at 2:00 e m
Kan där också ligga någon skruv lös i denna verktygslåda?